Corrosiebescherming

Zowel elektrolytisch verzinken als poedercoaten worden toegepast om twee redenen (al dan niet in combinatie):

¨ Verhogen van de corrosiebestendigheid

¨ Esthetische en decoratieve eigenschappen

 

Uiteraard moet er steeds een afweging worden gemaakt tussen kostprijs en gewenst resultaat.  Maar op lange termijn loont het meestal om van bij de aanvang te kiezen voor een betere corrosiebescherming. Dat maakt de behandeling uiteraard duurder, maar die meerprijs zal meestal niet opwegen tegen regelmatig wederkerend onderhoud en/of een kortere levensduur van het artikel. Vooral bij producten met een lange economische levensduur is de keuze voor een betere kwaliteit zeker zinvol. Dit neemt niet weg dat klanten soms bewust kiezen voor een mindere kwaliteit omwille van de kostprijs. Een product moet nu eenmaal verkocht geraken en daarbij is de prijs een belangrijke factor.

 

Wij beschouwen het als onze taak om onze klanten degelijk te informeren over  de verschillende mogelijke behandelingen, de prijs van elke behandeling en de corrosiebestendigheid die zij van elke behandeling mogen verwachten. De keuze ligt uiteindelijk bij de klant zelf: wat wil hij besteden om een bepaald kwaliteitsniveau te halen?

 

Bij elektrolytisch verzinken kan men kiezen tussen de gewone blauwe passivering en de dik-laag-passivering (dickschicht). Er is tussen beide passiveringen een beperkt prijsverschil, maar een heel groot kwaliteitsverschil.

 

Bij poedercoaten kan men kiezen tussen één, twee of drie lagen poedercoating. Bij één laag wordt enkel de eindlaag aangebracht, in een laagdikte van 60-80 micron. Maar het is ook mogelijk om vooraf een primer aan te brengen en/of af te werken met een transparante topcoat.

 

En tenslotte is het ook mogelijk om te opteren voor de allerhoogste corrosiebescherming:  elektrolytisch verzinken met dik-laag-passivering, gevolgd door één, twee of drie lagen poedercoating. De combinatie van verzinken en poedercoaten noemt met duplex coaten, en wordt beschreven in een aparte rubriek op deze website.